Інформаційно-пізнавальне заняття «На паралельних дорогах прав та обов’язків»

У рамках Тижня правових знань та з нагоди Міжнародного Дня захисту прав людини у Заставненському НВК вчителем правознавства Куць Н.М. було проведено інформаційно-пізнавальне заняття «На паралельних дорогах прав та обов’язків»./Files/images/tijden_prava/20161214_142616.jpg

Учні 8 та 10 класу змістовно донесли до присутніх заходу інформацію про складний історичний шлях зародження, розвитку і становлення прав людини і дитини в історії людства та українського народу, ознайомили з вітчизняними і міжнародними нормативно-правовими актами щодо прав людини.

Під час заняття учні дізналися про те, що Загальна декларація прав людини проголосила рівність всіх жителів планети перед законом, що права та свободи людини є непорушними. Вони належать кожному від самого народження і не залежать від волі держави, не даруються й не можуть бути скасовані.
Ведучі зробили акцент, що діти теж потребують особливої уваги і захисту з боку держави. Тому 20 листопада 1989 року ООН прий­няла окремий документ під назвою«Конвенція про права дитини». Під цією міжнародною угодою 21 лютого 1990 року підписалася і наша держава, а, значить, пообіцяла світові піклуватися про своїх маленьких громадян./Files/images/tijden_prava/20161214_145057.jpg

«І, звичайно, крім своїх прав кожна людина має пам'ятати й про свої обов'язки— поважати і любити своє оточення, близьких та друзів, не принижувати гідності кожної людини, сумлінно навчатись, активно працювати на уроках, старанно виконувати домашні завдання, дбати про своє здоров'я, коректно і тактовно висловлювати свої думки», – наголосили учасники заняття.

Під час заходу учні також дізнались про кримінальну та адміністративну відповідальність неповнолітніх, отримали інформацію, за які злочини наступає кримінальна відповідальність підлітків. Розповідь вчителя супроводжувалась демонстрацією мультимедійної презентації «Злочин і кара неповнолітніх».

З юних літ людина часто потрапляє в ситуації, коли необхідно знати свої права та обов'язки. Буває так, що ти не знаєш, як захистити свої права, що для цього слід зробити, до кого звернутися по допомогу. Саме з цією метою вчитель Куць Н.М. запропонувала учням послухати відеолекцію «11 правил, які потрібно знати, коли вас затримала поліція»./Files/images/tijden_prava/20161214_141235.jpg

Дане заняття виявилось інформаційним, змістовним, динамічним. Сподіваємось, що ефект його триватиме. Учні отримали багато нових знань з питань правової культури, правового захисту, законодавства та набули певного досвіду застосування цих знань на практиці в сучасному житті.

Кiлькiсть переглядiв: 296