Година спілкування «Тут наші Крути. Трагізм і велич боротьби української молоді під Крутами»

Нема любові понад ту,

Що окропила кров’ю Крути.

І ту гарячу кров святу

Землі вкраїнській – не забути!

В. Письменний

/Files/images/kruti/DSCN9761.JPG Багато століть український народ виборював свободу, незалежність та державність. Історія залишила нам у спадок знакові події цієї боротьби, які підкреслюють волелюбність українського народу, його прагнення до незалежності. Однією з таких подій, яка служить прикладом незламного духу нашого народу, є битва під Крутами, яка відбулася 29 січня 1918 року. Ця битва ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу і незалежність та увійшла в українську історію як День пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.

/Files/images/kruti/DSCN9766.JPG З метою вшанування пам’яті українських юнаків, що полягли в бою під Крутамиу Заставненському НВК під керівницвом вчителя історії Куць Н.М. було проведено годину спілкування «Тут наші Крути. Трагізм і велич боротьби української молоді під Крутами». У годині спілкування брали участь учні 5-11 класів. Вчитель історії Куць Н.М. підготувала історичну довідку про політику тогочасного уряду та події, які передували битві, а також запропонувала учням розглянути інформаційну вітрину «Крути—символ жертовності і патріотизму студентської молоді».

Учні-старшокласники розповіли про обставини, перебіг та наслідки битви та закликали вшанувати тих, хто розбудовував, відстоював незалежність України, боровся за її волю. Прекрасні витвори пісенного мистецтва та поетичного слова, присвячені українській нації та подвигу героїв Крут, прозвучали у виконанні молодших школярів. Зворушливо до глибини душі виконала мелодекламацію новели В. Поліщука «Над свіжою могилою» учениця 8 класу Гук Діана. Цікавинкою заходу була інсценізація твору «Проводжала мати сина під Крути», яку артистично представили учні 7 класу./Files/images/kruti/DSCN9780.JPG

/Files/images/kruti/DSCN9775.JPG Всі присутні в залі виконали Державний Гімн України. Під мелодію пісні-реквієм "Пливе кача по Тисині" хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих під Крутами, героїв «Небесної сотні» та бійців АТО.

Заступник директора з виховної роботи Мельниченко М.М. подякувала учням за участь у годині спілкування та провела чіткі історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, оптимістично наголосивши, що незламність наших воїнів та єднання всіх громадян не залишать агресору жодного шансу, і наша боротьба за свободу й Україну завершиться перемогою.

Кiлькiсть переглядiв: 402